Bas Oussoren

Over mij
Instagram
Contact Beeldend werk

Binnen mijn werk zoek ik naar en universeler beeld van mijn observaties; het abstraheren, transformeren, creëren of esthetiseren van de werkelijkheid. Hierin trek ik een parallel met het gedachtegoed van de filosoof Martin Heidegger.

 

In Heideggers theorieën wordt er gepraat over het ‘Das Sein’, oftewel je er van bewust zijn dat je er bent als mens. Soms vergeten we dat we leven, we vergeten dat we zijn

 

Er zijn momenten dat we dit wel bewust ervaren. Soms een keer laat op de avond, op een speciale wandeling, etc. In deze momenten kunnen we nadenken over waarom dingen bestaan zoals ze bestaan, waarom we hier zijn i.p.v. daar, waarom de wereld is zoals hij is.

 

In mijn frequente wandelingen ervaar ik vaak het er zijn. Vanuit deze eigen ervaringen zoek ik naar een universeler beeld om om te zetten naar werk

 

Schema’s van Heidegger ontmoeten vertalingen van observaties uit de tastbare wereld: kleurschema’s van verschoten elektriciteitskasten en net aangebrachte wegmarkeringen gaan in dialoog met een these-antithese stelling.

 

Mijn sculpturen verhouden zich meer tot ontdekkingen binnen het begrip cultuur en natuur. Wanneer mijn oog bijvoorbeeld op een bos riet langs de waterkant valt, of wanneer ik aangelegde plantsoentjes zie, kan ik deze erg waarderen om hun natuurlijke schoonheid. Tegelijkertijd denk ik ook aan in hoeverre ons begrip van natuur gecultiveerd is; bestaat er nog wel échte natuur, of gaan we akkoord met het begrip dat onze cultuur ervan gecreëerd heeft.

 

Gebruik je ogen goed. Kijk om je heen en realiseer je dat je in de wereld staat, dat je er bent.

 

‘’De wereld is vol magische dingen, die geduldig wachten tot onze zintuigen scherper worden.‘’ - Amy E. Herman